IRSKA (9) - Rock of Cashel, Kilkenny, pivo Smithwick

Dnevi hitijo in enotedensko potovanje se bliža koncu. Šesti dan. Spet smo se prebudili v sončno jutro. In spet se je Alja potrudila, da naše fotografije niso polne turistov. Zaradi čudovite sončne svetlobe skozi oblake sem uživala v fotografiranju in manj v poslušanju, zato niti ne vem kako je grad ROCK OF CASHEL  nastal, vem samo, da se je začelo, ko je Sv. Patrik gnal Satana...

ROCK OF CASHEL



ROCK OF CASHEL je spaktakularna utrdba na skalnati vzpetini, katere korenine segajo daleč nazaj v zgodovino ... Stolp iz 12. stoletja, katedrala iz 13. stol., pokopališče z največjim keltskim križem. Vse je bilo tako mistično ... zelo irsko, ane.







Potem pa naprej, v še eno zelo simpatično, tipično irsko mesto KILKENNY. Malce manjše, z lepo urejenim centrom, srednjeveškim hišami, gradom in pivovarno. Najprej smo se sprehodili po mestu. In kot vedno sem si najbolj zapomnila tisto, česar pri nas ni...

... ljubko mesto, kjer je stari del mesta zaprt za promet ...




... PUBI ... in tole je najstarejši pub na Irskem, katerega korenine segajo v 13. stol. (KYTELERS INN) ...



... in spet so bili tu "ulični brezdelneži", nekateri zelo simpatični in fotogenični, vseli vsakega €...



... in knjigarne, polne zanimive literature, najbolj je izstopal Herry Potter, le nekaj dni pred izzidom nove knjige ...



... ter polno zanimivih trgovinic ...



KILKENNY je poznan predvsem po pivu in je ponosen, da tu stoji najstarejša pivovarna na Irskem, meni do sedaj neznana SMITHWICK'S (izg. smiteks).

Ogledali smo si Smithwick's-ovo pivovarno, ki je v svetu manj poznana. In ker je malce oddaljena od Dublina se mora za svoje obiskovalce malo bolj potruditi. Imajo zelo lep prikaz, ki nas popelje skozi celotno zgodovino pridelave piva na Irskem.


Začelo se je v 13. stoletju, ko so v tukajšnji opatiji prve napitke zvarili Frančiškanski menihi. Pravo pivo (ale) pa je s proizvodnjo začelo pred 300 leti, leta 1710 in dolga leta ostalo v rodu družine Smithwick in se ravno zato tako dolgo obdržalo na trgu. Žal je globalizacija prinesla svoje in lastnik Smithwick's -a (kot tudi Guinness-a) je sedaj multinacionalka DIAGEO. 

Danes se je pivovarna preselila (mislim, da v Dublin, ne vem točno) in so v stari pivovarni samo še ohranili prostore v katerih prikazujejo celoten proces proizvodnje ... SMITHWICK'S EXPERIENCE.




ALE je pivo zgornjega vrenja, ki je fermentirano pri višji temperaturi kot ležak, običajno bolj sladkega in polnega telesa kot ležaki (ležak = lager = pivo, kot ga imamo pri nas).
SMITHWICK'S ALE je značilne rubinasto rdeče barve in vsebuje 5%  praženega ječmena. Stout, kamor spada Guinness pa ima kar 10% praženega ječmena in čokoladno rjavo barvo.



Ogled se je zaključil v pivnici. Seveda na koncu ogleda vsak obiskovalec dobi svoj pint. Okus :? glede na to, da ne pijem piva ne morem oceniti, mi je bil pa dosti bolj prijetnejšega okusa kot naš Union.





Naš krog okrog Irske je bil že skoraj sklenjen. Še ogled hiše RASSBOROUGH in nato proti Dublinu. Hiša Rassborough predstavlja bogati sloj Irske. Malce sem bila že naveličana od dolge poti, poleg tega me nekatere stvari niso zanimale dovolj, da bi lahko sledila zgodbi, ki nam jo je z velikim navdihom pripovedovala vodička po muzeju. Vem le, da je bila hiša last več generacij družine Beit. Bogato pohištvo, srebrnina, predvsem pa bogata zbirka slik. In ravno te so bile tarča prvega ropa leta 1972, nato ponovno 1986, in menda še enkrat, nakar so hišo odprli za javnost. Zaradi krize (vzdrževanje take hiše ni poceni) sedaj nekaj umetnin sami prodajajo.





Zaradi visoke vstopnine bi bilo skoraj vseeno, če bi ta ogled izpustili. Kajti z mislimi smo bili že vsi v Dublinu. Še pozdravi domov ... Le kaj počne A.K. cel teden sam doma????

Komentarji

  1. Great ambiences.
    I loved the way you made the treatment of the photos.
    Well done!

    OdgovoriIzbriši
  2. What wonderful captures! I love the castle and the information that you gave us about the beer. I would love to visit this place sometime.

    OdgovoriIzbriši
  3. Bil tam (jesen 2017), videl in doživel večino tega in mi ni ža niti enega eurocenta niti enega pennya (na Severnem Irskem) niti ene minute. Odlično vodstvo g. Pavlinca (oz. g. Pavlinec-a).
    Smithwicks red je pa najboljše pivo v mojem življenju!

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤