Anglija 2015 - PEAK DICTRICT NARODNI PARK


Naše potovanje smo nadaljevali v narodnem parku PEAK DISTRICT. Zbudili smo se v sončen dan in bili seveda navdušeni. Pa nas je naša gostiteljica (Angležinja) opozorila, da se ne smemo veselit na glas, da je treba pogledat skozi okno in rečt psssssst, da se potem vreme ne spremeni.

In res se ni. Sončen dan smo preživeli na dvorcu Chatsworth. To je tam, kjer so snemali film Privzetnost in pristranost. Kdor je gledal film ve, da je pokrajina čudovita. Gričevnata, polna travnikov in pašnikov z listavci na obroju. Trava pa je tako čudovito zelena, kot nikjer drugje. Lahko bi rekli 50-odtenkov-zelene.

Chatsworth, kjer so snemali film Privzetnost in pristransost



Nekaj statistike, povzete iz Wikipedije in od TU:

PEAK DISTRICT je najbolj hribovito področje v Angliji. Leži v osrednjem delu GB, nekako na severno-osrednjem delu Anglije. Obsega 1437 km2 in je eden od 10 narodnih parkov v Angliji, ki skupaj zavzemajo kar 9,3% vse površine v Angliji. V njem živi 38.000 prebivalcev (za primerjavo: Gorenjska meri 2137 km2, ima 200.000 preb, TNP meri 800 km2)

Narodni park Peak District je postal prvi nacionalni park v Veliki Britaniji 17. aprila 1951. Od leta 2010 je 5. največji narodni park v Angliji in Walesu (že pogled na google maps da vedeti, da je v GB res veliko narodnih parkov). V GB pomeni "Narodni park" ne pomeni, da je tako, kot pri nas »absolutno nezazidljovo«, nasprotno … tam razne organizacije in ljudje sodelujejo z naravo in jo ohranjajo, zazidano je v mejah noramale, zemljišča so večinoma privatna, npr. 12% narodnega parka Peak District je v lasti National Trust, dobrodelne organizacije, ki si prizadeva za ohranjanje zgodovinske in naravne krajine. Financira pa vlada, če prav razumem.

Deli se na: severni DARK PEAK in južni WHITE PEAK
severni DARK PEAK … ime pa je dobil po temnem peščenjaku (zelo trda kanina, iz nje so izdelovali mlinski kamen) z nekaj sloji premoga. Prav sestava tal je tista, ki ustvarja razliko med severnim in južnim Peak-om. Peščenjak je porozen (netopen), pod njim je skrilavec, ki je manj porozen in ustvarja izvire. Prav vode so v zgodovini imele pomembno vlogo, bile so dobro izkoriščene, na njih je slonela industrija konec 19. zač. 20. stol. 

Dark Peak (CURBAR EDGE)

Dark Peak (CURBAR EDGE) in pogled iz 200 m visokih pečin 

Curbar Edge in Froggatt Edge so pečine, priljubljene pri plezalcih, tudi slovenskih

južni WHITE PEAK … kjer prevladuje apenec in je bolj »gorat«, naj višji vrh Kinder Scout meri 626 m/m, sicer pa okrog 300 m/m. Za značilno obliko na tem področju je kriv led v ledeni dobi. Pravzaprav ledeniška voda, ki je »ustvarila kompleks zavitih kanalov«. Apnenčasta podlaga je skozi zgodovino dovolila rekam, da so ustvarile ozke in globoke doline in podzemne jame. 

Pašniki kamor seže pogled. Bele pikice pa so ovčke.

Vozili smo se po narodnem parku po dolgem in počez. Oz. največ počez, prvi dan je bila naša pot od Shefielda preko Chesterfielda do Buxtona in nazaj. Tudi po stranskih cestah. 

Ograde iz kamnov, ki stojijo že stoletja.

Po ogledu "Chatsworth House and Gardens" smo odšli na kosilo v lokalno gostilno, kjer smo že imeli  "booking" ... rezervirano. Gostilne so namreč majhne in ni vedno prostora za 10 oseb. In še nekaj je specifičnega: hrano strežejo samo od - do določene ure. Npr. od 1pm do 3pm in nato spet zvečer ob 6pm. Vmes pač ne! Jedini listi "a-la-cart" so dosti manj obsežni kot naši, aktualne jedi "specials" pa imajo napisane kar na tabli. Strežejo tudi tako-imenovana-kosila, vsak dan kaj drugega, temu se reče "set menu". Ampak o hrani bom še kasneje.

Church Inn, gostilna pri cerkvi

Nikakor pa mi ne gre iz glave, da je prav v vseh gostilnah in pubih na tleh tepih / tapison. Običajno rdeče barve z nekim vzorčkom. In obvezen bar z več vrst točenega piva (kako pa, če ne točeno????).

Čisto majhna vas, ampak izbor točenega piva dosti boljši kot pri nas. Ne vem zakaj pri nas to ni možno.

Buxton je bil prvi večji kraj, ki smo ga obiskali. Pričakovala sem veliko, dobila malo. Glede na to, da imajo večji trgovski center je bilo prvo razočaranje to, da so se vse trgovine zaprle ob 5 p.m. Enako tudi trgovinice v mestu. Mi smo bili polni energije in volje za zapravljanje, pa ni bilo nič od tega. Sprehodili smo se skozi mesto, park,... in se odločili, da se odpravimo proti domu.

BUXTON, kjer je tudi trgovski center zgrajen "v stilu" 

BUXTON - ulica

BUXTON

BUXTON - minijev pa povsod dovolj

tipična hiša za to področje ... za srednji sloj

tipična hiša za to področje ... za nižji sloj

BUXTON - Pavilion Gardens

V naravo pašejo tudi živali, teh je bilo povsod polno. Veveričke, ptice, račke... 


Dan je bil naporen ampak zelo umirjen. Zato smo imeli željo, da zaključimo dan v velikem slogu, da se mora nekaj dogajat. Poiskali smo vaški pub Lamb Inn.... Kaj pomeni INN? To je gostišče oz. penzion, kjer nudijo prenočišče in kaj za pojest (lahko pa tudi samo prenočišča, kakršen je bil naš hotel Days Inn).

komentar ni potreben

Utrinek iz gostilne/puba Lamb Inn

Zelo prijeten pub, kjer smo zvzeli večji del prostora in že pred prvim pirom glasno "pokazali" od kod smo. Skupinica domačinov nas je sprejela in smo se super zabavali.

CHEERS

Tako pa so bili Angleži vidno presenečeni, ko so gledali fotografije Bleda (na mobilcu) 

hiške pa ... tip-top, vse pospravljeno, nikjer nobene šare; pa nismo bili v turistični vas

kar pa se tiče rastlinja, je cvetelo približno to, kar pri nas na Gorenjskem, ni bilo časovnih zamikov

za visokim zidom se je skrivala preprosta vila 

Nato pa domov, v Days Inn....

Days Inn, ob avtocesti M1 pri Sheffieldu





Komentarji

Objavite komentar

😊❤