MALTATAL – dolina reke Malte na avstrijskem Koroškem




Dolina reke Malte je poznana po slapovih in akumulacijskem jezeru na koncu doline. Prav jezero KÖLNBREIN STAUSEE se mi zdi fascinantno, saj takih jezer v Sloveniji nimamo. Leži na 1902 m/m in je dostopno po ozki 14,5 km dolgi panoramski cesti. Cesta je glede na snežne razmere odprta od začetka maja do konca oktobra, prevoz z avtomobilom stane 18€, za motorje pol manj.      



Jez je visok 200 m in dolg 626 m. Širina betonskega zidu je skoraj 8 metrov (pri temeljih 40 m). Pogled nanj pa zares čudovit, veličasten. Dan je bil sončen, ker pa je na 1902 m/m in izpostavljen vetrovom smo bili kljub poletju vsi zaviti v vetrovke. 


Največja znamenitost jezu je zagotovo ploščad SKYWALK, ki štrli iz zidu in je pravi magnet za obiskovalce. Ne samo, da štrli iz zidu in se marsikomu tresejo kolena, ko stopa po mrežastih stopnicah. Tudi tla so iz mrežaste kovine iz delno iz stekla, tako, da se vidi "do dna" 200 m globoko. Povsem jasno, da sem na ploščad morala it. 







Samo ogled jeza je vsekakor premalo za dober izlet, ki ostane v lepem spominu. Če je le vreme primerno se je vredno sprehoditi okrog 4,5 km dolgega jezera.






No, imeli smo namen priti čim dlje, če ne čisto na drug konec. Vreme je bilo res primerno za hojo, na 2000 m/m bi težko pričakovali, da je prevroče. Pot je makadamska, zelo prijetna. Planinskih koč tudi ne manjka (ena je na začetku, dostopna z avtom, druga nekje na pol jezera). Nam je uspelo prehoditi dobre četrt poti, ko smo se zaradi sumljivih oblakov nad hribi obrnili in se vrnili. Na žalost se vreme v hribih hitro menja in tudi nas je že ujel dež.


Sicer pa priporočam tudi izlet NA DOBRAČ, kamor se pripeljete po Beljaški alpski cesti. Mi smo bili tam leta 2012.

V planu pa imam še izlet z zobato železnico na Reisseck. Enodnevni izlet, le lepo vreme mora biti.

.

❤ Zapuščate mojo stran zato prosim za vaš komentar, če vam je všeč, kaj vam je všeč .... hvala 😊❤

Komentarji

  1. Dobra ideja za izlet.Mislim, da ga bom dala na koledar !
    Lepo napisano in foto opremljeno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Res je vredno ogleda. Tudi jaz sem idejo dobila na enem blogu. V teh koncih, tudi na Koroškem je vredno it tudi zobato železnico na Reisseck. To imam v planu za prvi sončni vikend.

    OdgovoriIzbriši
  3. Tole je pa totalno super! Takoj, ko sneg skopni, se podava na ta izlet. Hvala za namig... ;)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤