SANTORINI (7/10) – VINO, PIVO in RIBE


Poleg redkih dreves rastejo na Santoriniju še mini-paradižniki, beli jajčevci, fava (neka stročnica) in trta. Panoramski pogled na otok razkrije, da otok ni pust in neporaščen, veliko je zelenja. Vse te zelene zaplate so vinska trta, ki se že leta uspešno upira vremenskim neprilikam, močnemu vetru in pripekajočemu soncu. Zaradi vetra trta raste pri tleh in si se ovija okoli kot nekakšna košara v katero rastejo grozdi. Umetnega namakanja ni. Vso vodo, ki jo trta potrebuje dobi iz jutranjih meglic. Nekaj pripomore tudi vulkansko kamenje, ki zadržuje vodo.











Avtohtona vrsta trte je ASSYRITKO, ki ima glede na revno zemljo močan okus.
Najbolj znano vino je VINSANTO, na zraku sušeni grozdi in nekaj let starani v lesenih hrastovih sodovih. Sladkasto vino rdečkaste barve.
Najbolj prodajano vino je NYKTERI, vsebuje 75% vrste assyritko, je nekaj mesecev starano v hrastovih sodovih.

Vinska klet SANTOWINES je ena večjih vinskih kleti na otoku, kjer je možen ogled vinske kleti, degustacija in nakup vina.



PIVO ....Na Santoriniju seveda lahko dobite vse svetovno znane znamke piva. Marsikdo pa ne ve, da imajo tudi svojo domačo, lokalno pivovarno CRAZY DONKEY. Cena piva je malce višja od ostalih,  je pa zelo okusen. Da se ga kupiti tudi v trgovini.

In kakor je povedal Novica (Srb na začasnem delu v Grčiji na ladji Manolios) je (so)lastnik pivovarne Srb Boban, poročen z Američanko. Kako je svet majhen.



RIBE ... v Kamariju je nekaj ribjih restavracij. Velike, v modrem, okrašene z mrežami, da se že od daleč vidi, da se tam ne prodaja girosa ampak RIBE. Nekje na sredini promenade, ob morju seveda, je malce manjša restavracija AKADEMIJA. In jaz verjamem, da se v manjših konobah bolj je, ribe še posebej. Poleg tega nama je Akademijo priporočil Novica, saj v Akademiji dela Ivan. 
Ribe niso poceni. Kila jastoga je 60-70 eur, kila najboljše bele ribe 50-60 eur. Kar je ceneje je zamrznjeno ali pa so to gojene manjše ribe. V meniji piše samo SEA BREAMS, kamor pašejo orade in zobatci. Najina riba, negojena, je imela več kot kilo ampak za dva lačna.... se je dalo. 




In ko smo že pri hrani... V Kamariju je veliko restavracij, vseh cenovnih razredov. Na promenadi malce dražje, v ulici znotraj kraja je že ceneje. Na žalost je vse več poceni hitre prehrane.

V Firi ni tako drago, kakor si kdo predstavlja. V restavracijah nad kaldero se seveda plača razgled. Zato pa se v ulici v notranjosti Fire da jesti po normalnih cenah.



Najbolj od vsega pa mi je bil všeč GRŠKI ZMRZNJENI JOGURT, z dodatki po izbiri. Nisem ga uspela fotografirati, sem ga prehitro pojedla.




Komentarji