DUNAJ (1.) - dvodnevni izlet

Povsem slučajno je bilo treba it na Dunaj. Za pot dolgo 430 km (iz Gorenjske via Maribor, čeprav bi bilo po Avstriji 50 km bližje) se rabi skoraj 4 ure in zato sva se odločila na Dunaju enkrat prenočiti in si na hitro ogledati nekaj znamenitosti. 

Pogled na Dunaj iz Praterja proti JZ na cerkev sv. Otmarja

Pogled na Dunaj iz Praterja proti SV na 
cerkev sv. Franca Asiškega (Franz von Assisi), DonauThurm in OZN oz. UNO-City 

Mesto ima milijon in pol prebivalcev. Je tipično avstrijsko urejeno, brez kaosa čeprav je polno enosmerni cest in tramvajev, ki vozijo kar po sredini ceste…. izgledalo je kar grozljivo, vendar sem se hitro navadila. Mreža podzemne in tramvaja je dobro organizirana in namen je bil, da avto pustiva v garažni hiši. Parkiranje ob cesti je med tednom prepovedano (razen z dovolilnico), ker pa sva bila tam v nedeljo je bilo 1.) vse frej in 2.) še zastonj. Po kratkem premisleku sva avto parkirala skoraj v centru mesta in se sprehodila po centru mesta. 

Dunaj je zelo poceni, če si ga želiš na hitro ogledati in zelo drag, če ga želiš doživeti. Posedanje v kavarnah in lokalih zahteva malce več €€, še več pa je potrebno odšteti za kakšen klasičen koncert po čemer je Dunaj poznan.



Hofburg
S kočijo po Dunaju

Cerkva je na Dunaju veliku. Najbolj poznana je gotska cerkev sv. Štefana (Stephansdom) iz 12. stoletja. Vstop v cerkev je prost, priti plačilu je ogled katakomb (v grobnici pod oltarjem so shranjene žare z dediči cesarskih Habzburžanov) in pogled iz stolpa (po stopnicah ali z dvigalom). 

Stolnica sv. Štefana - vhod, Velika vrata iz 13 st. 

Stolnica sv. Štefana

Zanimiva se mi zdi tudi dunajska Mestna hiša (Rathaus), zgrajena konec 19. stoletja. Ogledala sem si jo seveda samo od zunaj.

Mestna hiša 

Dunajčanov sploh nisem videla. Menda čez vikend vsi zapustijo mesto in ga prepustijo turistom. Mesto je bilo zato precej prazno. Všeč so mi bile široke ulice in veliko zelenja. 




Ljudski park

v nadaljevanje sledi.... 

Komentarji