DUNAJ (4.) – HUNDERTWASSERHAUS IN MUZEJ



HUNDERTWASSER-jev stanovanjski blok se nahaja v mirnem predelu, blizu Donavskega rokava. Med enosmernimi ulicami sva poizkusila srečo s parkiranjem. Skoraj čisto povsod je bilo prepovedano. No, našla sva prosto parkirišče čisto blizu HW bloka in samo upam lahko, da redarja takrat še ni bilo mimo. MUZEJ se nahaja kakšnih 500 m višje.



Avstrijski umetnik Friedrich Hundertwasser (1928-2000), rojen kot Stowasser (sto = hundert), me spominja na španskega Gaudija (1852-1926), saj njune zgradbe ne poznajo ravnih linij in posnemajo oblike iz narave, uporabljala sta razne naravne materiale in ostanke ploščic.

Hundertwasser je "oblikoval" kar nekaj avstrijskih in nemških zgradbe, kot npr. stanovanski blok na Dunaju, cerkev sv. Barbare v Barnbachu, terme naA.Štajerskem, toplarno na Dunaju….njegova zapuščina je neizmerna, celo življenje je bil aktiven bolj kot kdorkoli. Dober opis njegovega življenjepisa sem našla TU


Na Dunaju se najbolj oblegani stanovanski blok nahaja na vogalu  Kegelgasse 34-38 / Löwengasse 41-43. Poleg neravnih linij, barvite fasade sestavljene iz barvnih ploščic so njegova značilnost drevesa na strehi. V bloku stanujejo povsem običajni ljudje (najbrž moraš imeti umetniške gene, da tam sploh lahko živiš) in je na ogled samo od zunaj. Poleg bloka se nahajata še kavarna in trgovina s spominki.



Notranjost Hundertwaserjeve umetnije je možno videti pri ogledu muzeja, kjer se čuti umetnikov duh. Vredno si je ogledati tudi WC, seveda izdelan v njegovem stilu. 


Lepši pogled na zgradbo bi bil ob večernem soncu, vendar je bil plan ogleda za ponedeljek, ko je vstopnica v muzej pol cenejša. Muzej in fotogalerija Linde McCartney sta bila samo 6 eur. Ogled muzeja priporočam vsakomur, ki so mu všeč Gaudi, Picasso, nakit Frey Wille,…                                            







Zanimivo mi je tudi, da Hundertwasser za gradnjo bloka ni želel plačila, ker se mu je zdelo dovolj vredno plačilo to, da ni nihče tam zgradil česa grdega. 


Komentarji